Vrijwilligerswerk

Net nadat ik afgestudeerd ben brak er een wereldwijde economische crisis uit. Dat merkte ik nog niet direct in de periode 2008-2011. De periode daarna heb ik wel veel van de crisis gemerkt. Betaald werk was bijna onbereikbaar. Dat klinkt vervelend, maar ik heb ook daardoor leuke dingen kunnen doen, zoals vrijwilligerswerk. Belangrijk maatschappelijk werk wat vaak commercieel niet uit kan. Best wel raar eigenlijk.

Ik ben begonnen bij Humanitas onder Dak. Eerst in de zomermaanden aan de slag geweest bij kanoverhuur ’t Peddeltje. In de herfst en winter bij het oud papier en als bijrijder. Het jaar erop heb ik 4 maanden kanoverhuur ’t Peddeltje zelf gerund.

Na ’t Peddeltje ben ik aan de slag gegaan bij stadsboerderij de Wiershoeck. Bij de Wiershoeck heb ik in de biologische kruiden, groente en bloementuin gewerkt. In stadsboerderij Wiershoeck werkt iedereen naar vermogen in een hele prettige sociale werksfeer.

Na de Wiershoeck heb ik 1.5 jaar gewerkt bij woningbouwer Van Wijnen. Toen mijn contract afliep heb ik bij Resto van Harte (Bij de Buuf) aan de paradijsvogelstraat 10 in Oosterpark in de keuken gewerkt. Daar werk ik overigens nog met heel veel plezier als vrijwilliger. Bij Resto van Harte kun je op een ontspannen manier 2x per week hele mooie gerechten maken. Dat doen we samen met de vrijwilligers. Dat is niet alleen creatief, maar geeft ook zingeving. We vinden het daarbij mooi om met zoveel mogelijk lokale producten te werken en serveren voor mensen in en soms buiten de buurt. Het sociale aspect speelt daarbij een belangrijke rol. Dit jaar gaat Resto van Harte wellicht wel in een afgeslankte vorm verder. Het kan ook zijn dat Toentje de rol van Resto van Harte over gaat namen. Niet omdat het concept niet past, maar omdat het financieel net niet uit kan. Dat is jammer, want juist de Resto locatie Groningen doet het erg goed. Bovendien serveren wij 3 gangen gerechten voor een betaalbaar tarief voor iedereen en hebben we onlangs de gezondheidsprijs gewonnen. Lokaal, lekker en gezond zijn dus wel onze speerpunten.