Ús Koöperaasje

Onze geboortenaam is Enerzjy Koöperaasje Fryslân. Dit klinkt als een groot, afstandelijk bedrijf. Maar dat zijn we juist niet. We zijn een kleine, eerlijke organisatie die zich inzet voor de energiebelangen van alle mensen in Fryslân. Daarom is onze roepnaam Ús Koöperaasje.

Wij geven inwoners van Fryslân meer zeggenschap over ‘Ús’ energie. Zodat we samen zelfvoorzienend worden. Waar nodig helpen we plaatselijke initiatieven op weg. Ús Koöperaasje geeft informatie, deelt expertise en helpt graag.

We kiezen bewust voor lokaal en duurzaam. Omdat we het gevoel hebben dat energie ons eigen is. Iets natuurlijks dat dicht bij je staat…

Wij zijn een coöperatie met passie voor een duurzame toekomst

Wij komen op voor de energiebelangen van alle inwoners van Fryslân. Omdat we vinden dat het niet goed gaat: energiemaatschappijen willen ons laten geloven dat ze duurzaam produceren. Ondertussen kopen ze certificaten waarmee ze grijze stroom groen maken. En laten ze ons torenhoge tarieven betalen om hun marketingcampagnes te spekken. En wij maar denken dat we ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst!

Hoe geweldig zou het zijn als we het zelf gaan doen? Echt zelf? Als we onafhankelijk zijn van multinationals? Geen kleine lettertjes meer accepteren? Eigen duurzame projecten kunnen kiezen? Eigen energie opwekken? Samen kunnen sparen én samen investeren? Én de werkgelegenheid in Fryslân kunnen bevorderen?

Ús Koöperaasje start een beweging: door inwoners van Fryslân, voor inwoners van Fryslân.

Ús Koöperaasje is een koepelcoöperatie die Fryslân wil verduurzamen en vergroenen, provincie breed en op lokaal niveau. Wij helpen graag plaatselijke initiatieven om een energiecoöperatie op te richten en zich te laten aansluiten bij ons. Door middel van werken met een coöperatiestructuur, heeft elk lid inspraak in zowel Ús Koöperaasje als ons eigen energiebedrijf Energie VanOns.
In Fryslân zijn al verschillende energiecoöperaties actief met duurzame projecten. We kunnen dus goed van elkaar leren. Ús Koöperaasje wil dit graag stimuleren en initiatiefnemers met raad en daad bijstaan. Zo helpen we Friese inwoners om energie weer in eigen hand te nemen. Vragen? Wij beantwoorden ze voor je. En weten we het antwoord niet? Dan zoeken we het voor je uit.

Energie VanOns

Energie VanOns is de eigen coöperatieve energieleverancier van en voor het Noorden. Het energiebedrijf is opgericht vanuit het idee dat om echt een verschil te kunnen maken, we de productie en levering van lokale duurzame energie in eigen hand moeten nemen. Zodat we de opbrengsten uit energie via onze lokale energie-initiatieven kunnen inzetten ter verduurzaming van de eigen leefomgeving. Energie VanOns gelooft dat de toekomst van onze energievoorziening voor een belangrijk deel op lokale schaal ligt: lokaal opgewekt en lokaal afgenomen. Dichtbij de mensen en vanuit eigen betrokkenheid. Op die manier maakt Energie VanOns de transitie naar een duurzame samenleving mogelijk voor alle inwoners van het Noorden. Niet van bovenaf opgelegd, maar van onderop georganiseerd.

Bij Ús Koöperaasje zijn op dit moment zo’n 45 lokale energiecoöperaties aangesloten en zij zijn allen een zogenaamde “wederverkoper” van Energie VanOns. Wederverkoper zijn betekent dat de lokale energiecoöperatie klanten voor Energie VanOns mag werven in hun eigen dorp of regio. De inwoners van het dorp kunnen dan via hun lokale energiecoöperatie klant worden van Energie VanOns. Per klant die een lokale energiecoöperatie aanlevert keert Energie VanOns jaarlijks een bedrag uit aan de lokale energiecoöperatie; zij mogen zelf beslissen waar ze dat weer in investeren. Op deze manier kan je geld verdienen in je eigen dorp en samen werken aan een duurzaam dorp!

Wat zijn de voordelen voor jouw regio?

  • 100% groene lokale energie afnemen tegen een scherpe prijs
  • Per klant die via jouw coöperatie bij Energie VanOns klant is krijg je €75,- per jaar
  • Zelf lokaal energie produceren en afnemen? Energie VanOns regelt het!
  • Niet meer afhankelijk van grote energiemaatschappijen
  • Een duidelijke rekening op 1 A4tje
  • Met een energiecoöperatie houden we het geld binnen Fryslân

Wat kun jij doen?

Help Friesland duurzaam en onafhankelijk te worden. Het is onze passie jou daar bij te helpen. Maar de initiatieven moeten komen uit de dorpen en wijken zelf. Wil jij lid worden? Meld je dan hier aan. Wil je eerst meer informatie? Lees hier meer over een duurzame toekomst die je zelf kunt bepalen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om direct over te stappen naar ons eigen Noordelijk energiebedrijf!

Omdat het om Ús gaat

Wil je meer informatie of heb je vragen? Laat ons dit dan direct weten. Wij vinden het belangrijk dat je alle informatie tot je beschikking hebt. Bovendien gebruiken we de vragen om onze service te verbeteren.